לא כדאי לטוס?

לחלקנו זה ברור לאן אנחנו רוצים לנסוע לטייל. חלום ילדות, אח או חבר שהלהיב אותנו על המקום או סתם כי משהו מושך אותנו למקום מסוים. אך מטיילים רבים שמתכננים את הטיול הגדול של אחרי צבא, אחרי לימודים או סתם הפסקה מהחיים, מתלבטים לאן כדאי לנסוע לטייל.

  
חלק מהמטיילים פשוט מחפשים באינטרנט מידע, קוראים סיפורי מסע, מאמרי מידע ומסתכלים על תמונות וכך מגבשים החלטה מה מתאים להם יותר.

  
אחרים מחפשים שמשהו יחליט בשבילם, ופונים לעזרה לחברים או לזרים בפורומים וברשת האינטרנט.
במאמר זה אנסה להציג את המאפיינים של כל מקום, מבחינת סגנון, נופים, חוויה וכמובן אגע בצד הכלכלי ונוחות הטיול.

  

  
אלו ארצות כלולות במזרח ואלו בדרום אמריקה?

  
נעשה סדר גאוגרפי קל.

  
שאומרים טיול למזרח לרוב היעדים בהם מבקרים המטיילים הם: הודו, נפאל, תאילנד, לאוס, בורמה, קמבודיה, ויטנאם, סין, מוגוליה, פיליפינים, סינגפור. כאשר לשלושה האחרונים מגיעים פחות מטיילים.

  
שאומרים דרום אמריקה, היעדים בהם מבקרים הם: ארגנטינה, צ'ילה, ברזיל, בוליביה, פרו, אקוודור, קולומביה, אורוגואי, וונצואלה. כאשר לשניים האחרונים מגיעים פחות מטיילים.

  

  
אווירה, תרבות והשפה

  

בשני המקומות יש נופים נהדרים ומגוון אדיר של נופים. החל מחופים קסומים, כפרים פסטורליים, ג'ונגלים, מדבריות, נהרות, מפלים, קרחונים וכלה בערים גדולות ומודרניות.

  
בדרום אמריקה יש את האווירה הדרום אמריקאית הידועה. השפה הספרדית מתגלגלת על הלשון, קל ללמוד ספרדית בסיסית תוך כדי טיול ולהצליח להסתדר ולתקשר עם המקומיים, דבר שמעלה את חווית הטיול.

  
ברוב המדינות בדרום אמריקה המקומיים מאוד חמים, ולנו הישראלים קל לתקשר איתם והמגע בהם לא מבהיל אותם.
דבר זה שונה ברוב מדינות המזרח בעיקר המדינות האסייתיות (כגון: תאילנד, סין, לאוס, קמבודיה, ויטנאם, בורמה) יש איזה מרחק שהמקומיים שומרים. וטפיחה ידידותית על שכמו של מקומי עשויה להתקבל באי נוחות.

  
במזרח ישנו גם את מחסום השפה וגם הקריאה. ברוב המדינות רוב המקומיים לא מדברים אנגלית, כל מדינה והשפה שלה, וגם הכתיבה שלהם לא בכתב לועזי שמאפשר לנו לקרוא אלא בסימנים ואותיות סיניות, אינדיות, תאילנדיות וכדומה לפי המדינה, דבר שמקשה על הניווט בעיקר שמשכירים רכב או אופנוע.

  
ללמוד את השפות השונות בכל מדינה בזמן קצר הוא בלתי אפשרי. אבל לרוב באזורים התיירותיים יותר המקומיים דוברים אנגלית וכמובן העובדים בסוכנויות הטיולים המקומיות.

  

במזרח ישנם יותר בתי חב"ד, בתים יהודיים, וסוכנויות  ועסקים של ישראלים ולכן קל להסתדר.
מבחינת תרבות. דרום אמריקה היא בעיקרה אינדיאנית כאשר בברזיל יש קצת שוני.

  
מדינות המזרח הם בעיקרם בודהיסטיות כאשר אזור הודו ונפאל הוא יותר הינדואי.

  
אבל לטעמי ללא ספק מבחינת עניין תרבותי המזרח מעניין יותר. במיוחד הודו שרק לשהות בה ולראות את המקומיים, החיים שלהם והחשיבה שלהם זה דבר שמשאיר אותנו הישראלים ובכלל המערביים עם פה פעור.

  

  
תחבורה בטיול

  

בדרום אמריקה ברמת העיקרון אפשר לעשות טיול שלם בלי טיסות בכלל. מעטים עושים זאת כיוון שיש מקומות שהמרחקים גדולים ולכן עדיף לקחת טיסות למרות מחירם הגבוהה. ולכן רוב המטיילים לוקחים טיסה או שתיים פנימיות ועוד טיסה בינלאומית אחת. מחירי כרטיסי הטיסה יקרים למדי במיוחד בתוך ברזיל ובטיסות בין מדינות.

  
לעומת זאת במזרח מטייל ממוצע ייקח לא מעט טיסות פנים וכמה וכמה טיסות בין מדינות.

  
לא ניתן למשל להגיע מתאילנד להודו ללא טיסה. וגם הגעה למדינות שהם בעצם איים כמו פיליפינים, סינגפור ועוד דורשות טיסה.  המרחקים אדירים וגם הדרכים ברוב המדינות מאוד קשות ולכן נדרש טיסות כדי להגיע ממקום למקום. היתרון הגדול במזרח, שטיסות פנים עולות זול. לפעמים ברמה של כמה עשרות דולרים (בורמה, תאילנד) וגם טיסות בינלאומיות מסתכמות במאות דולרים בודדים.

  
לסיכום, התחבורה במזרח יותר זולה מדרום אמריקה משמעותית. אבל זרימת הטיול בדרום אמריקה היא יותר מעגלית ולא מצריכה הרבה טיסות כמו במזרח.

  

  

סגנון הטיול

  
הטיול בדרום אמריקה הוא יותר אינטנסיבי. פחות מגיעים למקומות בשביל להיתקע או בשביל להירגע. אלא כל הזמן עוברים מטרק אחד לאחר או לאטרקציה או לביקור בעיר לכמה ימים ושוב ממשיכים לעוד דברים מגניבים אחרים.

  
במזרח לצד הטרקים היפים שיש במדינות שונות, יש לא מעט מקומות שמגיעים אליהם כדי להיתקע, כדי ללמוד משהו (יוגה, מדיטציה, בישול ועוד), מגיעים לאיים כדאי להתנחל בהם כמה שבועות להחליף כוח לפני שממשיכים. נכון שאפשר לעשות זאת גם בדרום אמריקה אבל פחות עושים את זה. אני מניח שזה עניין של עלות השהות בדרום אמריקה שהיא יקרה יותר מהמזרח, וזה בדיוק הנושא הבא....

  

  
הבדל בעלויות הטיול

  

בלי שום ספק, דרום אמריקה יקרה הרבה יותר מהמזרח. במיוחד ב-5 השנים האחרונות.

  
ישנם יעדים בדרום אמריקה שהתייקרו בשנים האחרונות ברמה של 50 אחוזים ויותר, בעוד יעדים במזרח עלו ב 10-20 אחוז בלבד.

  
מלכתחילה המחירים בדרום אמריקה יקרים יותר.

  
בדרום אמריקה אוטובוסים הם עסק יקר. במיוחד במדינות ברזיל, ארגנטינה וצ'ילה בהם כל נסיעה של 10 שעות ומעלה, ויש לא מעט כאלו במהלך הטיול עולים מאות שקלים לנסיעה. לעומת עלויות של עשרות שקלים ברוב היעדים במזרח.
טיסות בדרום אמריקה עולות הרבה יותר. לדוגמא: טיסות פנים בברזיל או ארגנטינה עולות בסביבות 250-400 דולר לטיסה!!!

  
במזרח המחירים נמוכים בהרבה, לדוגמא: טיסות פנים בתאילנד ינועו סביב  70-100 דולר לטיסה.

  
אחד האלמנטים היקרים בטיול זה הלינה. בדרום אמריקה לרוב משלמים ע"פ אדם בחדר.  רבים ישנים בחדרים משותפים ע"מ לחסוך והמחירים נעים בין 7 דולר ל- 20 דולר למיטה בחדר שיש בו בין 6 ל 10 מיטות.

  
חדרים זוגיים באכסניות נעות בין 30-40 דולר במדינות הזולות ו-50 עד 100דולר במדינות היקרות כמו ברזיל, ארגנטינה וצ'ילה.

  
במזרח עלות הלינה לרוב זולה, ולכן כמעט ואין חדרים משותפים אלא חדרים זוגיים או חדרים קצת יותר גדולים שאפשר להדחק בהם 3-4  מטיילים.

  
עלות חדר זוגי באזור תאילנד והמדינות בסביבה נע סביב 15-20 דולר לחדר ללילה. המחירים באזור הודו נפאל וסין נמוכים אף יותר ואפשר למצוא חדרים ברמה סבירה ויותר במחיר של 10 דולר.

  
היתרון במזרח, שאם רוצים ממש לחסוך ישנם כמעט בכל מקום אכסניות שאפשר לקבל חדר גם ב-5 דולר. זו אפשרות למתכלבים, אבל לא מעט שבאם עם תקציב נמוך ורוצים לטייל הרבה זמן, אין להם בעיה לישון במקום בלי מזגן וקצת פחות מפנק, כי ממילא הם רוב הזמן מחוץ לחדר וחוזרים אליו מאוחר רק לישון.

  
השכרת רכב או אופנוע או קטנוע במזרח זול לאין ערוך לעומת דרום אמריקה. קטנוע בתאילנד, הודו, נפאל, לאוס ועוד נע סביב 4-7 דולר ליום, אופנוע של 300 סמ"ק ומעלה סביב 15 דולר ליום. השכרת אופנוע בדרום אמריקה למשל בפרו ינוע סביב 40-50 דולר, ובמדינות היקרות הרבה יותר.

  
גם רכב במזרח לשכור זה עסק זול הרבה יותר מהמחירים המופרזים שגובים בדרום אמריקה.

  
במזרח קורסים עולים זול (בישול, מסאג', תיפוף, יוגה ועוד) גם פינוקים כמו מסאג'ים זה דבר שעושים כמעט כל יום במדינות מסוימות כיוון שזה עולה 20 שקל לשעה. דברים אלו בדרום אמריקה יקרים יותר ומטיילים לא עושים אותם.
בשורה תחתונה המזרח זול יותר מדרום אמריקה ואפשר יותר להתפנק בו.

  

  

נופים ואתרים מיוחדים

  

בשני המקומות יש יעדים מיוחדים, מעניינים ושווים ביקור.

  
למשל בדרום אמריקה: המאצ'ו פיצ'ו, הסאלאר, הקרחון המתנפץ.
במזרח: האוורסט, התאג' מאהל, מפרץ הלונג ביי, הטרסות בלונג ג'י.

  
עדיין אני חושב שבדרום אמריקה יש דברים יותר מיוחדים ועוצמתיים. בעיקר בדרום ארגנטינה וצ'ילה בחבל פטגוניה וארץ האש.

  
בשני היעדים יש טרקים מצוינים. גם בהימלאיה במזרח וגם ברכס האנדים שחוצה את כל דרום אמריקה.
בשני היעדים יש כפרים שהזמן עמד בהם מלכת, עיירות תיירותיות כייפיות, וערים גדולות מודרניות ומפנקות. למרות שהערים הגדולות במזרח כמו בנגקוק, בייג'ין ועוד הם הרבה יותר מפנקות, מרשימות וגם זולות ולכן כמטיילים אפשר יותר להתפנק בהם.

  
אטרקציות יש בשני היעדים. אבל בדרום אמריקה לדעתי יש יותר אטרקציות. כמעט כל מדינה מכילה מגוון גדול של אטרקציות. לעומת זאת במזרח יש מדינות שאין בהם ממש אטרקציות אלא יותר טיול לראות תרבות ולבקר במקומות.
למרות שיערות גשם ושג'ונגלים יש בשני המקומות. אין ספק שדרום אמריקה לוקחת בעניין הזה. מגוון החיות, היערות הסבוכים, נהרות הענק והטיולים שיוצאים לחקור את הפמפאס או את הג'ונגלים מרשימים יותר וחווייתיים יותר.

  
לסיכום

  
מה עדיף? דרום אמריקה או המזרח הרחוק?

  
אין לי תשובה ברורה לעניין הזה. אני אהבתי את שני היעדים. למרות שמבחינת טרקים, אטרקציות ודברים עוצמתיים דרום אמריקה טובה יותר.

  
אבל מבחינת, פינוקים, עלויות, ותרבות המזרח לוקח.

  
מה שלא תבחרו לא תתאכזבו. שניהם מכילים מקומות מדהימים ויפים, והרבה כייף וחוויות.
  

כתבות אחרונות

זהירות. מחלת גבהים! – זיהוי המחלה, ודרכים להימנע ולטפל בה.

  • 3 אפריל , 2016
  • כללי
  • דרום אמריקה

מחלת גבהים זו לא גזירה משמיים. יש דרכים למנוע אותה להתכנון אליה ואם זה קורה לכם אז לטפל בה נכון כדי שהטרק יעבור כחוויה טובה ולא רעה. מה התסמינים, איך להתמודד ועוד... בכתבה הבאה

קרא עוד  

כיצד מחליטים על יעד לירח הדבש?

  • 22 אפריל , 2014
  • כללי
  • יעד כללי

חתונה נגמרה וחזרתם לשפיות. עכשיו הגיע הזמן לתכנן את החלק המהנה של החתונה... ירח הדבש! טיפים, ושלבים למציאת היעד לירח הדבש שלכם.

קרא עוד  

כמה עולה טיול בתאילנד?

  • 7 יולי , 2013
  • כללי
  • תאילנד

תשאלו אנשים שונים כמה עולה טיול בתאילנד ותמצאו הבדלים גדולים מאוד. עלות הטיול מושפעת מכמה גורמים ראשיים ועוד הרבה גורמים משניים. תלוי מאוד מי אתם ומה סגנון הטיול שאתם מתכננים. הכל על עלויות בתאילנד במאמר הבא

קרא עוד  

התנהלות כספית במהלך הטיול

  • 6 יוני , 2013
  • כללי
  • יעד כללי

מתכננים טיול ארוך? איך מתנהלים כספית? האם כרטיס אשראי בינלאומי או טרוול צ'ק? איך שומרים על הכסף ודברי הערך שלא ייגנבו? הסברים, טיפים וטכניקת "ארנק הדמה"

קרא עוד  

קניית ציוד לטיול – מה לקנות והיכן ?

  • 17 אפריל , 2013
  • ציוד, עלויות
  • יעד כללי

כחלק מהכנות לטיול תרמילאים ותכנונו, צריך גם לתת את הדעת על ציוד לטיול. הוצאות ציוד לטיול עשויות להגיע לסכומים גבוהים ולהשתוות לכרטיס הטיסה שנרכש באלפי שקלים. איך ניתן לצמצם עלויות אלו?

קרא עוד  

טיפים לקניית כרטיסי טיסה

  • 13 דצמבר , 2012
  • טיסות, טיפים
  • יעד כללי

מה חשוב לדעת לפני שקונים כרטיס טיסה, היכן לקנות ואיך לבדוק האם הכרטיס המוצע מתאים לכם. למתי לכרטס את תאריך החזרה למטיילים טיול ארוך. מידע וטיפים בכתבה הבאה

קרא עוד  

כתבות מעניינות